Kirjoista noin yleisesti

Dia1

Ciceron mukaan A room without books is like a body without a soul. Hauska ajatus, joka saa meidät lukijat tuntemaan itsemme tärkeiksi ja merkitykselliseksi, kun katselemme ympärillemme omissa huoneissamme.

Työkirjahylly kaipasi jäsentämistä, kun tuntui että sieltä ei enää löydy mitään. Kirja tai kirjanen kykenee kätkeytymään aivan silmien alle näennäisesti hallitussa muodossa olevan kirjahyllyn puitteisiin. Kuvan esittämän järjestyksen luomiseen meni melkoisesti aikaa. Silti, tämän operaation jälkeenkään en voi olla varma siitä missä mahdollisesti lähiaikoina tarvitsemani tieto sijaitsee tämän huonekalun sisällä. Lisäksi nyt syntynyt ja parhaimmillaankin vain osittainenkin järjestys on ajallinen ilmiö. Maailmankaikkeuden jatkuva kulku kohti entropiaa on helposti havaittavaissa kirjahyllyn äärellä. Tästä eivät ne nykyaikaiset ihmiset, joilla ei ole kirjoja, luonnollisesti tiedä yhtään mitään.

Hyvin kiinnostava kehityskulku on toteutunut niiden +15 vuoden aikana, jotka olen tehnyt aktiivista tutkimustyötä. Fyysiset kirjat tai lehdet ovat yhä vähemmän merkityksellisiä tiedon lähteinä. Informaatio haetaan ja se löytyy sähköisten arkistojen kautta. Painettu data toimii lähinnä tukitiedonlähteenä. Lisäksi aivan tuoreimmat julkaisut ovat usein saatavissa vain paperimuodossa.

Olisin valmis kulkemaan kohti pitkälle sähköistä kirjatodellisuutta – varsinkin tässä tutkimuskontekstissa.Ei ole erityisen mukavaa täyttää tilaa kirjoilla ja tiedelehdillä (ne eivät muuten osuneet tuohon kuvaan, vaan ovat omissa pinoissaan lattialla). Sähköiset arkistot ja haut tarjoavat kuitenkin valitettavan vähän mahdollisuuksia  sattumanvaraisen tiedon kohtaamiseen sekä poikkitieteellisten löydösten ja uusien näkökulmien löytämiseen. Elektroniset haut ovat tehokkaita, mutta ne ohjaavat hyvin herkästi tarkastelemaan asioita vain oman tieteenalan kapeista erityisnäkökulmista.

Yleisemmin ottaen kyky päästä eroon fyysisistä kirjoita on aktiivisen lukijan tärkeä osaamisalue. Kirjat ovat niiden hankintakanavat ja ostojen oikean ajoituksen hallitsevalle lukijalle nykyisin  halpoja ja kaiken tilan täyttäminen niillä on valitettavan mahdollista. Jos kirjaa ei aivan välttämättä tarvitse, niin siitä kannattaa hankkiutua eroon. Nopeus on taloudellisesta näkökulmasta merkityksellistä, koska kirjan arvo putoaa – jos mahdollista – vielä nopeammin kuin uuden auton arvo.  Kyse on yleensä vain muutamasta kuukaudesta. Tämän jälkeen uusi kirja on (taloudellisesta näkökulmasta) arvoton tilaa vievä möykky.

Lukija saattaa tässä kohtaa arvata sen, että minulla on mahdollisesti oma lehmä ojassa. Aktiivisesti olen odottanut sitä, milloin Jörn Donnerin kallis (80 e) suomenkielinen Mammuutti löytyy jostakin käyttämästäni antikvariaatista. Yhdeltä kauppiaalta kuulin, että painos oli niin pieni, että voi olla turha odottaa tätä. Samoin arvelen, että saan etsiä turhaan Jaakko Hintikan muistelmateosta Hän valitsi nimekseen Merill Hintikka divareista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s