Monikulttuuriosaamisesta

Image

Aila Wallinin tuore kirja Monikulttuuriosaaminen – uudistuvan työyhteisön valttikortti (2013, n. 100 s.) sisältää tiiviissä ja helposti avautuvassa paketissa ajatuksia monikulttuurisuudesta ilmiönä sekä sen kohtaamisessa tarvittavasta osaamisesta. Monikulttuurisuus on monimuotoisuuden (tai moninaisuuden) yksi osa-alue. Joskus – turhan usein – monimuotoisuuden tulkitaan tarkoittavan yksin monikulttuurisuutta. Näinhän ei ole, kuten kirjoittaja toteaa. Monikulttuurisuus tarkoittaa kirjoittajan määritelmän mukaan kansallista ja etnistä monimuotoisuutta.

On helppo hyväksyä esitetty kritiikki Suomen kuviteltua kulttuurista homogeenisuutta vastaan. Suomi on ollut monikulttuurinen jo pitkään. Nyt kohtaamme uudenlaista monikulttuurisuutta ja tässä kohtaamisessa historiallinen ymmärrys aiemmin kohdatusta moninaisuudesta on avuksi.

Shaulesin malli kulttuurisesta temperamentista on kiinnostava. Kulttuurin kohtaamisen neljä tyyppiä ovat suojautuja, ennakoija, tarkkailija ja seikkailija. Malli herätti pohtimaan sitä, miten väestö tyypillisesti jakautuu näihin tyyppeihin. Tasajako on epätodennäköinen ja voisi kuvitella, että temperamentit suojautuja ja tarkkailija ovat yleisempiä.

Kirjan alkuosa tarkastelee kulttuurien monimuotoisuutta käyden lävitse mm. kulttuurikriisin ja kulttuurin monikasvoisuuden. Kirjan loppuosa tarkastelee vieraan kulttuurin kohtaamista työelämätaitona. Työhön liittyvän asiaosaamisen lisäksi tarvitaan ajan ja yksilön kehityksen myötä syntyviä monikulttuurista toimintaa tukevia kvalifikaatioita ja kompetensseja. Näitä voidaan vain osin rakentaa osaamisen kehittämisen keinoin (mm. koulutus ja työnohjaus). Pääosin nämä osaamiset syntyvät työyhteisön toimintaan kytkeytyvissä yksilöllisissä ja sosiaalisissa prosesseissa.

Hyvin olennaiselta tuntuu monikulttuurisuusosaamisen toisiinsa limittyvien osa-alueiden tarkastelu. Näitä ovat tieto (kulttuurinen ymmärrys), taito (kyky toimia ja kommunikoida monikulttuurisessa ympäristössä), monikulttuuriseen toimintaan liittyvät tunneulottuvuudet sekä monikulttuurinen toiminta.

Kirja palvelee hyvin monikulttuuri-ilmiön kohtaamisessa ajatuksellista tukea kaipaavaa henkilöä – emmeköhän me kaikki ole enemmän ja vähemmän tässä tilanteessa. Kirja on innostava. Siinä vaikea ilmiö on paketoitu ymmärrettävään – mutta ei kuitenkaan ilmiötä liiaksi yksinkertaistavaan – muotoon. Teemojen ympärille on mahdollista pysähtyä pitempäänkin ja syvälliseen pohdintaan. Suosittelen sekä kirjaa että tätä pohdintaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s